De online plek voor jouw theorie!

 • Regels mistverlichting voor en achter

  Tijdens het theorie-examen krijg je hoogstwaarschijnlijk een vraag omtrent de regels mistverlichting voor en achter. Het is niet altijd bekend wanneer er nu wel of niet mistverlichting gevoerd moet worden. Theorieplaza zet de regels voor jou een rij. Zo ben je nog beter voorbereid op het CBR theorie-examen.

   

   

   

   

  Regels mistverlichting voor

  De regels voor het voeren van mistverlichting voor zijn eigenlijk heel makkelijk te onthouden. Je mag alleen bij mist, sneeuwval of regen, die het zicht belemmert, mistverlichting voor voeren.  De regels mistverlichting voor is bij een zicht minder dan 200 meter. 

  Regels mistverlichting achter

  Wanneer het zicht beperkt wordt tot een afstand van minder dan 50 meter mag je achter mistverlichting voeren. In de praktijk mag je mistachterlicht achter voeren wanneer het zicht minder dan 2 lantaarnpalen is. Let op: Dit mag alleen bij mist of sneeuw. Bij regen mag je geen mistverlichting achter voeren. Dit komt doordat de weerkaatsing van het licht bij regen voor gevaarlijke situaties kan zorgen. 

  Mis(t) dit niet! 

  mist regels

  Automatische verlichting 

  Sommige moderne auto’s werken met automatische verlichting. Een lichtcel schakelt dan de verlichting aan. Veel mensen vertrouwen hier op en denken dat het onder alle omstandigheden vanzelf aan gaat. De lichtcel die de lampen aan en uit doet, herkent de mist niet. Als bestuurder moet je hier goed opletten aangezien je hier zelf verantwoordelijk voor bent. 

  Verkeersboetes voor voeren foutieve verlichting

  Op het voeren van foutieve verlichting staat een boete. Deze boetes kunnen variëren van €25,- tot €65,-. Zorg er dus voor dat je ten alle tijde de juiste verlichting voert.

   

Deel theorieplaza via: