De online plek voor jouw theorie!

 • alcohol in het verkeer

  Alcohol of drugs in het verkeer

  Alcohol of drugs in het verkeer gaan niet samen met de alertheid die je moet hebben in het verkeer. De cijfers spreken hierbij voor zich 1 op de 5 dodelijke verkeersongevallen wordt veroorzaakt door mensen die rijden onder invloed van alcohol of drugs.

  De toegestane hoeveelheid alcohol in het bloed bedraagt 0,5 promille (220 μg per liter uitgeademde lucht) voor ervaren bestuurders. Als je dadelijk je (eerste) rijbewijs hebt gehaald, geldt voor jou de eerste vijf jaar een grens van 0,2 promille (88 μg). Die grens bereik je al na het drinken van één glas.

  De afbraak van 1 glas alcohol duurt al snel 1,5 uur. Dat kun je niet versnellen. Frisse lucht, zwarte koffie, een dutje doen: het helpt allemaal niets. Bij het nuttigen van grote hoeveelheden alcohol kan het zelfs een volle dag duren voor de alcohol uit je bloed is. Het is dus goed mogelijk dat wanneer je op een feestje teveel gedronken hebt je de volgende dag geen voertuig mag besturen. De alcohol die dan nog meetbaar is wordt restalcohol genoemd.

  Bepaalde medicijnen kunnen je rijgeschiktheid ook beïnvloeden. De medicijnen die gevaarlijk zijn voor gebruik in het verkeer hebben een gele sticker.

  Als bij rechterlijke uitspraak de rijbevoegdheid voor een bepaalde periode is ontzegd, mag je gedurende die tijd geen enkel gemotoriseerd voertuig besturen, dus ook bijvoorbeeld geen bromfiets of snorfiets. Je mag tijdens die periode ook geen rijles nemen en rijexamen doen.

  Het is verder verboden een motorrijtuig te besturen als:

  –       je rijbewijs ongeldig is verklaard
  –       je rijbewijs is ingevorderd en niet is teruggeven
  –       de geldigheid van je rijbewijs is geschorst

   Meest gemaakte fouten theorie examen B

  –       Als je rijbewijs ongeldig is verklaard, mag je wel rijles nemen en een rijexamen afleggen.
  –       Als je rijbewijs is ingevorderd of als de geldigheid is geschorst, mag je wel een motorrijtuig besturen om een rijproef af te leggen (onderzoek naar je rijvaardigheid).

  –        Ieder glas alcoholische drank bevat ongeveer dezelfde hoeveelheid alcohol als het uit het daarvoor bestemde glas komt.

Deel theorieplaza via: