De online plek voor jouw theorie!

 • fietsers en fietspaden

  Fietsers en fietspaden

  Fietsers vallen ook onder de categorie bestuurder. Bij fietsers moet je altijd extra opletten. Zij mogen bijvoorbeeld net als snorfietsers rechts inhalen. Je moet er ook rekening mee houden dat fietsers niet altijd alle kennis hebben van de verkeersregels en niet altijd op fietspaden rijden.

  Verplichte fietspaden

  Zij hoeven namelijk geen rijbewijs te halen om een fiets te besturen. Let dus op en blijf kalm als een fietser zich niet aan de regels houdt.

  Fietsers en snorfietsers volgen normaal gesproken het ‘verplichte fietspad’, maar worden soms naar de rijbaan verwezen.

  Een ‘fietsstrook’ is bedoeld voor fietsers en snorfietsers. Een fietsstrook die gemarkeerd is met een doorgetrokken streep mag je niet gebruiken, ook niet om voor te sorteren.

  Regels voor bromfietsers

  Bromfietsers volgen de rijbaan, behalve wanneer er een verplicht fiets-bromfietspad’ ligt.

  Bromfietsers maken regelmatig gebruik van de rijbaan. Omdat zij een andere maximumsnelheid hebben, moet je opletten. Als je het het verkeersbord  ziet zoals hiernaast, wees dan alert, want dan zijn bromfietsen verplicht de rijbaan te volgen.

  Bromfietsers zijn veel kwetsbaarder, omdat ze minder beschermd zijn dan wanneer je in een auto zit. Het is dan ook belangrijk om voorzichtig te zijn als je een bromfietser ziet die op de rijbaan rijdt. Haal alleen in als je voldoende ruimte hebt en de bromfietser niet in gevaar brengt.

  Meest gemaakte fouten theorie examen B

  –      Fietsers en snorfietsers mogen je rechts inhalen. Bromfietsers mogen dat niet, maar doen het vaak toch.
  –      Het bord wat je hiernaast ziet waarschuwt je voor fietsers én bromfietsers.

Deel theorieplaza via: