De online plek voor jouw theorie!

 • Inhalen

  Juiste manier van inhalen

  Inhalen in het algemeen betekent dat een bestuurder van een voertuig een ander voertuig bewust passeert. Inhalen op wegen waar een inhaalverbod geldt is niet toegestaan.

  Inhalen bij een rijbaanversmalling

  Bij een rijbaanversmalling regelen de verkeersborden die je hiernaast zit meestal wie er eerst mag. Als de witte pijl aan jou kant staat, houdt dit in dat jij voorrang hebt op je tegenligger. Heb je de rode pijl aan jou kant, dan dien jij als bestuurder het verkeer wat tegemoet komt voor te laten.

  Tegemoetkomen van vrachtauto’s

  Als je op een smalle weg een (vracht)autobestuurder tegenkomt, dan moeten jij én die bestuurder allebei uitwijken. Houd er rekening mee dat (zware) vrachtauto’s meestal niet veilig kunnen uitwijken naar de berm. Wijk dan zelf voorzichtig extra ver uit.

  Inhaalverbod

  Je mag niet inhalen in situaties waar gevaar of hinder voor andere weggebruikers kan ontstaan. Je mag ook niet inhalen over een doorgetrokken streep. En je mag natuurlijk ook niet inhalen als een bord een inhaalverbod aangeeft.

  Stilstaande obstakels kun je niet inhalen, die ‘ga je voorbij’. Als het obstakel op jouw weghelft staat, moet je het tegemoetkomende verkeer voor laten gaan.

  In het verkeer spreken we alleen van ‘inhalen’ als we het hebben over rijdende bestuurders onderling in dezelfde richting. De regel is dat je links moet inhalen. Op deze regel bestaan een aantal uitzonderingen die je goed moet kennen.

  Meest gemaakte fouten theorie examen B

  – Bij een doorgetrokken streep mag je nooit inhalen.

  – Je mag alleen rechts inhalen als een bestuurder links wilt afslaan en deze bestuurder richting heeft aangegeven.

  – Inhalen vlak voor of op een voetgangersoversteekplaats is verboden.

Deel theorieplaza via: