De online plek voor jouw theorie!

 • Gebruik van een spitsstrook op de snelweg

  Spitsstrook op de snelweg

  Een spitsstrook is een extra rijstrook van autosnelwegen die alleen gedurende de spits geopend is.

  Een spitsstrook kan rechts en links naast de gewone rijstroken liggen. Het gebruik van een spitsstrook op de snelweg kan maar op één manier.

   Of een spitsstrook geopend of gesloten is, zie je aan de borden en eventueel aan de elektronische rijstrooksignalering.

  Waar een spitsstrook of een normale rijstrook eindigt, moet je ‘ritsen’. Bij ritsen geldt de afspraak dat elke bestuurder op de doorgaande rijstrook telkens één bestuurder van de gestremde rijstrook voor laat gaan.

  Gebruik van een spitsstrook op de snelweg

  Op gecombineerde invoeg- en uitrijstroken moet je ‘weven’. Invoegende en uitvoegende bestuurders moeten elkaar daar voor laten gaan. Omdat invoegers langzamer rijden en meer ruimte en overzicht hebben, is het veiliger -en daarom vanzelfsprekend- dat zij de uitvoegers voor laten gaan. Op deze manier maak je het beste gebruik van een spitsstrook op de snelweg.

  Pech op de spitsstrook

  Spitsstroken worden door camera’s bewaakt. Wanneer een voertuig met pech op de spitsstrook staat grijpt de verkeersleiding gelijk in. Door middel van pijlen wordt het overige verkeer naar de normale rijstrook gestuurd. Als camera’s niet goed te gebruiken zijn door bijvoorbeeld sneeuw of mist, dan blijft de strook dicht.

  Meest gemaakte fouten theorie-examen B

  • Als een spitsstrook die rechts ligt geopend is, moet je deze gebruiken. Je moet tenslotte zoveel mogelijk rechts houden.
  • Maak bij ritsen optimaal gebruik van het asfalt en rijd daarom ver door op de invoegende rijstrook. Maar realiseer je dat té ver doorrijden en dan invoegruimte opeisen, irritant is.

Deel theorieplaza via: