De online plek voor jouw theorie!

 • Tips voor het theorie examen

  Tips voor het theorie examen bij het CBR

  Lees hier de tips om goed voorbereid naar je theorie-examen te gaan. Het auto theorie-examen bestaat uit 65 vragen. Deze vragen zijn verdeeld in twee onderdelen, gevaarherkenning en verkeersregels & verkeersinzicht. Het theorie-examen is een verplicht onderdeel om het rijbewijs te halen.

  1. Theorie leren en ontspannen

  Het heeft geen nut om uren achter mekaar te blokken op de stof die je moet leren. Zorg daarom voor afwisseling. Neem om het uur een pauze om de leerstof te laten bezinken. Hierdoor neem je rust en kan je daarna weer gemotiveerd verder leren. Beloon jezelf voor het harde werken.

  2. Eerst leren voordat je theorie-examens gaat maken

  Mensen maken de fout door gelijk in het begin heel veel examens te oefenen en de theorieboeken niet of nauwelijks in te kijken. Echter ieder theorie-examen is weer anders en je zult dus nooit precies dezelfde vragen krijgen. Leer dus eerst goed de theorie en ga daarna pas aan de slag met de theorie-examens.

  3. Theorie examen stress

  Het kan gebeuren dat je teveel tijd nodig hebt om een vraag te beantwoorden en dat je vergeet om op tijd te drukken. Raak hierdoor niet in paniek maar vergeet de vorige vraag en concentreer je op de nieuwe vraag die je krijgt. Ga uit van je eigen kennis en zorg ervoor dat het bij deze ene fout blijft.

  4. Probeer niet te perfectionistisch te zijn

  Te hoge eisen stellen aan jezelf heeft geen nut. Meestal werkt dit alleen maar averechts. Je gaat hierdoor juist meer fouten maken dan dat nodig is. Bedenk bij jezelf dat fouten maken mag en dat je niet álles kan weten. Deze gedachte werkt meestal rustgevend en zorgt ervoor dat je goed naar de vragen kan kijken.

  5. Maak veel theorie examens

  Nadat je goed hebt geleerd, is het handig om veel theorie-examens te maken.  Je kan dan precies zien hoe goed je de geleerde stof beheerst. Na het maken van de examens kan je dan zien waar je eventueel nog aandacht aan moet besteden. Er zijn talloze theorie cd-roms, websites en boeken waar je mee kan oefenen. Sommige bieden zelfs gratis theorie-examens aan.

  6. Goed eten en drinken voor het theorie-examen

  Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar zorg dat je voor je theorie-examen goed hebt gegeten en gedronken. Je moet je namelijk minimaal drie kwartier lang concentreren. Dit kan alleen als je genoeg energie hebt.

Deel theorieplaza via: